Z czym jeść makaron gryczany? Oto kilka przepisów!

Makaron gryczany to bezglutenowa wersja tego produktu. Jest on popularny wśród osób ceniących sobie nieco zdrowszy tryb żywienia. Makaron gryczany jest znakomitym dodatkiem do sałatek, zup, przekąsek oraz sosów i gulaszy. Mogą go jeść zarówno osoby będące na diecie redukcyjnej jak i te, które chcą ograniczyć wyroby z białej mąki. Ten makaron ma ciekawy, ciemniejszy kolor i oryginalny, intensywny smak. Czas gotowania jest stosunkowo krótki, a zastosowanie szerokie. Do czego stosować makaron gryczany? Z jakimi produktami komponuje się najlepiej? Oto kilka przepisów:

Makaron gryczany  z sosem orzechowo – szpinakowym

Aby przygotować potrawę należy zmielić szklankę orzechów włoskich. Następnie do moździerza wrzucamy 2 duże ząbki czosnku, dodajemy  prażony kmin rzymski, 1/2 łyżeczki mielonego chilli, startą skórkę z jednej cytryny i sól morską, a następnie ucieramy na pastę. Gotujemy makaron gryczany według instrukcji na opakowaniu, tak aby został al dente. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy jedną posiekaną drobno szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pastę czosnkową i smażymy około 2 minut. Dodajemy orzechy i smażymy około 3 minut. Na patelnię dorzucamy 200 gram świeżych liści szpinaku i czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. do sosu wrzucamy gorący makaron i posypujemy serem. Podajemy natychmiast!

Makaron gryczany z kurczakiem i warzywami

To już klasyczna propozycja. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Przyprawiamy solę oraz pieprzem. Kiedy kurczak podsmaży się na złoty kolor dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię. Po około 10 minutach, kiedy warzywa zmiękną i nabiorą podsmażonego koloru dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Sos podgrzewamy, a następnie dodajemy do niego gorący makaron gryczany. Całość posypujemy świeżo posiekaną pietruszka lub kolendrą.

Makaron gryczany z serem i suszonymi pomidorami

Makaron gotujemy al dente. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy w misce z makaronem, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz liście szpinaku i 3 łyżki śmietany 18%. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszane produkty wykładamy na naczynie żaroodporne i jeszcze raz oprószamy solą, pieprzem oraz startym serem i skrapiamy oliwą z zalewy pomidorów. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy świeżym szpinakiem i podajemy na stół!  Uwaga, w wersji bardziej dietetycznej śmietanę można zastąpić jogurtem jednak może on ulec rozwarstwieniu i zapiekanka będzie mało estetyczna.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *