Miód organiczny – właściwości

Miód jest jednym spośród najważniejszych artykułów pokarmowych. Zawiera cukry, białko, fermenty, treści antyseptyczne. W miodzie znajdują się również witaminy z klasy B, i A, C, K. Dodatkowo jest niezwykle szybko strawny. Specjaliści od miodu lubią jednakże atuty świeżego złotego pyłku, jaki nie jest poddany żadnym specjalnym mechanizmom. Uprawa cieplna oraz oczyszczanie uszkadza ważne treści wzmacniające. Miód surowy jest rzeczywiście droższy (za słój o wartości 500 g należy dać chociażby ok. 100 złotych), lecz zdecydowanie lepszy.

Jaki miód dobrać?

Naturalny miód płynny, więc potoka, jest bogatą mieszanką, jaka z czasem podlega krystalizacji. Jest to normalny mechanizm, na jakiego szybkość ma wpływ ilość heksozy oraz glikozy. Miód z ogromną ilością glikozy krzepnie się błyskawicznie, kiedy np. miód rzepakowy, dłużej nie krystalizują się miody z przewagą heksozy – np. miód akacjowy. Miód krystalizując się błyszczy. Tenże mechanizm zależy także od ilości wody w miodzie. Gdy jest w nim wiele wody, gdy pszczoły są żywione, to krystalizuje się wolniej. Krystalizacja nie przekształca zalet odżywczo-leczniczych miodu.

 

Miód organiczny

Z punktu widzenia chemii to treści, jakie we własnych cząsteczkach opiewają w węgiel (za wyjątkiem węglanów oraz cyjanku). Treści organiczne są pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Wyraz tenże może też znaczyć mnóstwo pozostałych spraw, od modułów systemu aż do systemu uprawy. W poszczególnych regionach wyrazem organiczny określa się chociażby główne przepisy prawa. Wolno przekładając znaczy to doskonały (o ile nie odnosi się do którejś z części systemu – w takim wypadku mowa o typie dolegliwości bądź typie ustawy, o ile pozostanie uszkodzona). Organiczny nie musi być obowiązkowo źródła ekologicznego.

Czym charakteryzuje się zdobywanie miodu organicznego?

Rolnicy pszczelarze chcący zostać wytwórcami artykułów naturalnych wiedzą, iż ziemia musi być używana bez żadnych chemikaliów. W takich polach nawozów stosuje się tylko pochodzenia mikrobiologicznego, roślinnego bądź zwierzęcego. Zastosowanie magnezu, potasu, obornika jest małe. Wybierane są nasienia wytrzymałe na pasożyty oraz chwasty, niezawierające genetycznie przerobionych modułów.

Wytrzymałość

Ze względu na frekwencję nadtlenku wodoru, ekstraktów eterycznych, flawonoidów, natomiast również dużego ciśnienia osmotycznego, miód przejawia ogromne wartości antyseptyczne i blokuje rozwój grzybów. Ponadto zmniejsza stany zapalne dróg oddechowych, jako preparat wspierający w czasie chorób obniża symptomy patologiczne ze strony systemu oddechowego, w tymże kaszel (ma oddziaływanie wykrztuśne, ponieważ rozcieńcza wydzielinę z oskrzeli).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *